Keresés ebben a blogban

2009. november 3., kedd

A Litera pályázati felhívása - Nemzeti Állatkert

A Litera pályázati felhívása - Nemzeti Állatkert

Szeptember közepén megnyílt a Nemzeti Állatkert. A Literán kortárs írók tollából fabulasorozatot indítottunk. Ezennel elérkezett a pillanat, amikor a Litera meghirdeti tehetségkutató pályázatát is, amelyre kortárs fabulákat vár vállalkozó szellemu tollforgatóktól.
Pályázóinknak Heltai Gáspár reformáció korabeli, jól ismert Száz fabulájának nyomán kell kortárs fabulát, olyan példázatos állatmesét írniuk 2 flekk terjedelemben, amelynek fõszereplõi - létezõ vagy képzelt állatok - karakterükben, viselkedésükben és tetteikben a jelen magyar társadalmának jellegzetes alakjait, helyzeteit vagy akár képtelenségeit jelenítik meg. A mesék szolgálhatnak tanulsággal, eljuthatnak életbölcsességek megfogalmazásáig, avagy megkérdõjelezéséig, lehetnek ismert, klasszikus fabulák modern átírásai és egészen új mûvek, amelyek reflektálnak a jelen aktuális történéseire. Bátor, szókimondó, de mindvégig a mese mûfaji tartományában maradó mûveket várunk, amelyek a ma emberéhez szólnak, a mai magyar társadalom figuráival és problémáiról.

Bizonyára minden irodalombarát ismeri és kedveli ezt a mûfajt. Heltai Gáspár Száz fabulája olvasható a Magyar Elektronikus Könyvtárban, hozzáférhetõek Esopus (=Ezópusz, Aiszóposz) fabulái is, „mellyeket mastan újonnan magyar nyelvre fordított Pesti Gábriel”, és jól ismertek Phaedrus, La Fontaine vagy épp Pesti Gábor, Csokonai Vitéz Mihály, Fáy András és Nagy Lajos állatmeséi. Kortárs klasszikusnak számít Hajnóczy Péter A hangya és a tücsök címû meséje, különös tekintettel a sokat idézett utolsó mondatra. Az Új Forrás 2001-ben külön számot szentelt a mûfajnak, ebben olvashatóak többek között a Noé bárkája felkérésre született kortárs szövegek Grecsó Krisztián, Ficsku Pál, Haklik Norbert, Halász Margit, Háy János, Szijj Ferenc és Garaczi László tollából.
A Nemzeti Állatkert prózái felkért kortárs szerzõinktõl a Litera Kálvin-év dossziéjában olvashatóak.

Terjedelem: minimum 3000, maximum 4000 karakter

Beérkezési határidõ: 2009. november 20.,
a Litera 7. születésnapja, éjfél
A mûveket két emailcímre kérjük beküldeni:
nemzetiallatkert@gmail.com és litera@litera.hu

A határidon túl érkezett mûveket sajnos nem tudjuk elfogadni.
Kikötések: egy pályázó csak egy pályamûvet küldhet be!
A pályázat nyílt, kortól és kötetektõl függetlenül indulhat rajta bárki.

A pályamûvekrol 3 tagú szakmai zsûri dönt.
A zsûri tagjainak nevét hamarosan nyilvánossá tesszük.
A zsûri december 6-áig hozza meg döntését.
A legjobb pályamûvek értékes díjakban részesülnek.
A díjátadásra 2009. december 30-án, a Trafóban, a Litera elõszilveszteri partiján kerül sor.
A pályázatra érkezett mûvek közönségszavazáson is részt vesznek, amelyet a beérkezési határidõ után egy héttel indítunk, és december 6-án délig tart.

A Nemzeti Állatkert vállalkozásnak külön oldalt nyitottunk azonos címen.
A beérkezett pályamûvek – érkezési sorrendben - felkerülnek blogunkra.
A Litera a legjobb mûveket publikálja saját site-ján is. Valamint – ha arra érdemes munkák érkeznek – elhangzanak elõszilveszteri partiján.
A tervek között szerepel még egy Nemzeti állatkert címû kötet is, amely – ha sikeresnek bizonyul pályázatunk – 2010-ben lát napvilágot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, hogy csak etikusan és nyomdafestéket tűrően írj a bejegyzésekhez megjegyzést!