Keresés ebben a blogban

2009. szeptember 18., péntek

Kutatók Éjszakája

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA AZ EGYETEMI KÖNYVTÁRBAN2009. szeptember 25-én 16 és 22 óra között az ELTE rendezvényeihez csatlakozik az Egyetemi Könyvtár is. A hozzánk látogatók ezen a napon előadásokat hallgathatnak kollégáinktól, jó idő esetén távcsöves csillagvadászatot rendezünk teraszunkon és hosszabbított nyitva tartással, 22 óráig tekinthetik meg kiállításunkat.Előadások a Díszteremben* 16:00 - A külföldi egyetemjárás kutatása és eredménye (Dr. Szögi László)* 16:45 - Szent István első magyar király ikonográfiájának átalakulása a XV-XVIII. századi sokszorosított grafikában (Dr. Knapp Éva)* 17:30 - Hungarica-nyomtatványok kutatása (Bibor Máté)* 18:45 - Amerika újrafelfedezése a 20. században (Dr. Klimes-Szmik Katalin)* 19:30 - Horoszkópok hatalma - a hatalom horoszkópja (Dr. Rászlai Tibor)Egyéb programok* 10.00-16.00 ill. 20.30-22.00 A csillagok törvényei - Kiállítás az ELTE Egyetemi Könyvtár XVI. századi csillagászati nyomtatványaiból (Díszterem)* 20:00-22.00 Távcsövön át a csillagos ég - A Magyar Csillagászati Egyesület tagjainak közreműködésével (a könyvtár teraszán, megfelelő idő esetén)
szeptember 18., 05:04
Kedves Klubtagok!Az Egyetemi Könyvtár is csatlakozott az első Könyvtári Nap című rendezvényhez, amely 2009. szeptember 15-én, 10:00 órai kezdettel az ELTE BTK Múzeum körúti campusán kerül megrendezésre. A rendezvény célja a könyvtárak közelebb hozása a felsőoktatáshoz.Programok:10:00-17:00 között a nagyobb budapesti könyvtárak külön standokon mutatkoznak be a látogatóknak, akik helyben beiratkozhatnak, érdeklődhetnek a szolgáltatásokról, vásárolhatnak a könyvtárak fölös példányaiból. Új szolgáltatásokkal mutatkozik be a Könyvtárportál is, melyet a helyszínen több gépen is ki lehet majd próbálni.11:30-tól Kerekasztal-beszélgetés kezdődik a könyvtárak jelenéről és jövőjéről, szerepükről a felsőoktatásban. A moderátor Dr. Kiszl Péter, az ELTE BTK adjunktusa, kari könyvtári koordinátora, a beszélgetés résztvevői pedig: Dr. Kokas Károly, a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtárának informatikai főigazgató-helyettese, címzetes egyetemi docens, Nagy Anna, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának igazgatója, Nagy Zsuzsanna, a Budapesti Corvinus Egyetem Központi Könyvtárának szolgáltatási igazgatója, Dr. Szögi László, az ELTE Egyetemi Könyvtár főigazgatója, Dr. Vasas Lívia, a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtárának főigazgatója15:00-17:00 Szakmai beszélgetés, ahová könyvtárosokat, információbrókereket, oktatókat és hallgatókat egyaránt várunk. A workshop a könyvtári gyakornokok helyzetével, a velük szemben támasztott elvárásokkal fog foglalkozni. A Könyvtári Napról bővebb információ, az általunk és a többi kiállító könyvtár által nyújtott szolgáltatásokról a http://btkhok.elte.hu oldalon található.
szeptember 14., 03:26
Az Egyetemi Könyvtár pályázatot hirdet a Kéziratok és régi nyomtatványok osztályán betöltendő állásra.A betöltendő álláshelyről: teljes, napi nyolc órás (heti 40 órás) munkaidő; pályakezdő esetén a szokásos három éves gyakornoki idő megelőzi a közalkalmazotti kinevezést.Feladatok:- XVI-XVIII. században megjelent, úgynevezett régi nyomtatványok feldolgozása- Közép- és újkori kéziratok feldolgozása- Bibliográfiai leírásokat és példányrekordokat, készít, kiegészít és revideál.- Leltárkönyvet készít a megfelelő adatbázisban- Részt vesz az osztály által gondozott katalógusokkal kapcsolatos munkákban- Részt vesz az állományrevízióban- Elvégzi az osztály digitalizálási tervében lefektetett munkákat- Részt vesz a Könyvtár tudományos programjaiban- Szakmai munkával támogatja a Könyvtár kiállításainak, rendezvényeinek megszervezését- Tudományos szaktájékoztatás keretében téma- és adatszolgáltatást végezFeltételek:- Felsőfokú szakirányú végzettség (latin-görög szak és/vagy könyvtár szak).- A következő nyelvek közül legalább kettő középfokú szintű ismerete szükséges (diploma vagy állami nyelvvizsga): latin, ógörög, német, angol, francia, olasz.- Büntetlen előélet.Előny:- Széleskörű ismeretek a XVI-XVIII századi történelem, könyv- könyvtár- és művelődéstörténet területén.- Régi nyomtatványok leírásához szükséges szabványok ismerete, jártasság a régi könyvek számítógépes feldolgozása területén.Elvárt kompetenciák:•• Pontos, precíz munka•• Számítógépes felhasználói ismeretekBérezés a KJT alapján.A pályázatokat 2009. szeptember 15-ig kell benyújtani az Egyetemi Könyvtár főigazgatójához (Dr. Szögi László, ELTE Egyetemi Könyvtár. 1053 Budapest, Ferenciek tere 6. vagy e-mailben titkarsag@lib.elte.hu ). A pályázat részeként benyújtandó iratok: iskolai végzettséget és állami nyelvvizsgát igazoló diploma másolata; szakmai önéletrajz; motivációs levél, erkölcsi bizonyítványA munkakör legkorábban 2009. október 1-től tölthető be.
szeptember 10., 03:29

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, hogy csak etikusan és nyomdafestéket tűrően írj a bejegyzésekhez megjegyzést!