Keresés ebben a blogban

2018. október 25., csütörtök

Kocsordi Nagy Béla: Hajdani ‘56-os, Szeles Erika emlékére




Hajdani ‘56-os, Szeles Erika emlékére




1. Tizenöt év...ennyit élt meg, a Blahánál kapott golyót! Sebesülteken segített. Egy dán hagyott ránk több fotót, ... bejutottak Budapestre... kaland volt ám a javából! S mit ád Isten: volt egy lány a barikádon, s tudott... dánul!

2. Félárvaként cseperedett süldőlánnyá Budapesten. Olvas, művelt, s szakmát tanul: szakácsnak... egy étteremben. A nagybátyja, *Bondi Endre,... mentora is némiképpen. S, hogy Erika komoly kislány, kicsit övé is az érdem!

3. Mi vitte ki az utcára... fegyvert fogni... serdülőként? Petőfiék inspirálták? Vagy az ösztön? Fiatalként ... tenni is egy jobb jövőért/de/ ehhez kell egy szabad ország, Melyben TÖRVÉNY a TISZTESSÉG, s ez szabja meg önnön sorsát!

4. Ma már tudjuk, volt parancsnok, aki döntött felelősen, Feladatként megjelölve: segíteni sok sebesülten! Bár a veszély ott sem kisebb mint akármely tűzvonalban, És az a lány ott is helyt állt, s nem rettent meg semmi bajban!

5. Ám végzete nem volt kegyes! Nyolc nap sem telt novemberből! Orosz baka végzett vele... több lövéssel, oly’ közelről, Hogy esélye... szinte semmi túlélni a nyaklövését, S /a/ kórház már csak formalitás, befejezve földi létét.

6. A történet több szálon fut, a fényképét sokan látták. Ám hogy ki volt...teljes névvel... ötven évig... nem is tudták! Egy véletlen, néhány ember... rakta össze mozaikját... /a/Kerepesi nagytemető borít hantot, s őrzi csontját... ..... .... ... ....Jegyzet: *

7. Bondi Endre a korabeli Budapest ismert figurája, író, zeneszerző, karmester, konferanszié (1910 - 1970.) 

Élesd, 2018. 10. 24. kocsordi Nagy Béla. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, hogy csak etikusan és nyomdafestéket tűrően írj a bejegyzésekhez megjegyzést!