Keresés ebben a blogban

2018. október 29., hétfő

Kocsordi Nagy Béla: Huszárvirtus


1



1. Mint fegyvernem/a/frankok földjén, magyar volt, ki létre hozta! Egy *Bercsényi,... hajdanában Rákóczinak százados(s)a. Francia-Hon fogadta be menekültként, tudva kardját, S lett nevével huszárezred, s szolgálta meg közbizalmát.



2. Életútja egy kész regény! Katonaként tartjuk számon ... ezredesként, majd tábornok, s győzedelmes nagy csatákon! S marsalljaként ama földnek, úgy szenderül öröklétre, /hogy/Tizenkét fiát - lányát keresztelték magyar névre..!



3. A Bercsényi huszárezred.......- Napóleon korát éljük -, Tovább viszi nevét - hírét. Volt egy ritka haditettük! Huizer-öböl... Hollandia... hadihajók...többszáz ágyúk... Csak hát kicsit jégbe fagyva, korlátozva a mozgásuk...



4. Jött a parancs: elfoglalni! S/a/huszárvirtus itt jött képbe! Kivárni a mordabb időt, és LÓHÁTON menni jégre..! S bár az ágyuk nem dörögtek... hőstett volt ám a javából, CSAK tizennégy hadihajót foglaltak el a flottából!



5. A többi már történelem, s másak már a franciák is! Más az eszme és az eszmény, s a francia barátság is..! Hogy Bercsényi... odaföntről...ha tehetné...mit is szólna..? Rajtam múlna...szóra bírnám! S megkérném, hogy szóljon róla! . Jegyzet: * Bercsényi László, ( 1689- 1778 ), Bercsényi Miklósnak a fia. Apja, gr. B. M II. Rákóczi Ferencnek, nagy fejedelmünknek hű vezére mind a szabadságharcban, mind a rodostói számkivetettségben, haláláig.


Élesd, 2018. 10. 29. kocsordi Nagy Béla.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, hogy csak etikusan és nyomdafestéket tűrően írj a bejegyzésekhez megjegyzést!