Keresés ebben a blogban

2020. május 5., kedd

IRODALOM-BIRODALOM

Érdekes dolgok kezdtek a lapjaimban történni..

Nem feltételenül ennek az eljárásnak a híve vagyok etikai végzettséggel, de..


AZ IRODALOM-BIRODALOM szójátékom lopása előtt kezdtek történni, sok évvel, akár egy évtizeddel ezelőtt. Gondoltam sokáig, hallgatok, megnézem mi folyik. Megnézem Görömbei András, Görömbei László tanítványaként, hallgatva Sebestyén Árpád tanítványaként, vagy akár Szathmári István és Vitéz Ferenc, Arany Lajos, vagy akár Erdei Sándor, Juhász István, vagy Péterffy András, Speidl Zoltán, vagy akár Debreczeni Attila, Barta Gábor, Bitskey István, Kiss Antal, Hargittay Emil és mások tanítványaként. Kicsit elszakadt a cérna, az emberi viselkedési visszaélések mellett, joggyakorlattal és orvosi gyakorlattal is, akkor is, ha éppen egy volt tanárom lányával ültem az egyetemi padban újra, aki a Magyar Nemzet, vagy akár a Népszabadság vezetőjének  lánya volt... vagy sorolhatnám..

A problémák a kavarások nem csak irodalmiak, nem csak műveltség hiányosak, hanem elsősorban etikai, erkölcsi jellegűek, a jogi visszaélések mellett. Amelyeket már 2010 óta szerettem volna leírni, összefoglalni, de mások miatt vagy éppen a sok munka miatt, amiért nem járt honorárium semmilyen szinten, ha járt is: eltűnt, mint szürke szamár a ködben: gondolkodni kezdett az ember, mások szekálásaira, akár éppen zavarodott publikálói fenyegetésekre, amelyek éppen saját hibáikat igyekszenek etikátlanul az emberre kenni. Tudom, sokan élnek másként a helyzettel, vezetőként is, mint én.

Szerencsére, én nem belőlük vagyok. Nem ragadtam le egy szakmánál, nem ragadtam le olvasási nehézségekkel egy nyelvnél, egy városnál, egy kis kultúra részletnél sem...

Annyi zaklatás ért, és annyi veszteség, hogy az embernek a mai napig a színészi és más gyilkosságokat látva elege lesz, a bírósági és poltikai és más visszalélésekből, köztársasági esküvel. Szakképzetlen, íráshoz nem értő emberek  között, akik szeretnének megtanulni írni, de még diplomával sem képesek eldönteni, hogy esetleg a sikerhez és jóhoz tanulni kellene, vagy másként kellene valamit csinálni, és nem lehet jó verset írni attól, hogy igyekszik kikezeni a főszerkesztővel vagy laptulajdonossal, vagy esetleg lop tőle, elveszi a táskáját, az iratait, feltöri a leveleit, letiltogatja a honlapjait, blogjait, és lefizeti a bírót vagy az ügyészt.


Vannak élethelyzetek, vannak életritmusok. Vannak pozstok és pozíciók. Vannak tudások és nem tudások, s az ókor óta tudjuk, hogy az írásstílusok és fokozatok, események pontosan lekövethetők, beazonosíthatók a szerzők, a szövegek alapján, a személyiségek elemezhetők, sőt, az íráskritika elég sok mindenre képes...

Nehéz sok év után másként megszólalni, az elnézések után szigorúan nézni szembe mindazokkal akik tanították az embert, vagy gyerekként távolról kísérték, vagy csak spontán idegenként rátalálnak dolgokra, megváltozva újba fognának vagy sok munka mellett más területre eveznének.

Attól hogy valaki egy  életen át irodalmat meg nyelvet tanított, nem biztos, hogy tud szépen beszélni és / vagy írni. A nagy tehetségeknek is tanulni kellett és kell.


Vajon, mikoar veszik észre az emberek, mit akarnak és mit művelnek?

A fenyegetésekből  elég volt. Főleg, ha etikátlanul fenyeget valaki.

Vagy az oktatási anyagokat elsajátítva fejlődik, vagy kikerül és visszaesik. Eddig hallgattam a nevekről, a túlzott, Btk. szerint büntetendő esetekben néhány dolgot közzé tettem, de a helyeet ezzel sem változik néha. Az élet adta lehetőséget meg kell fogni. Nem kötelességem ingyen dolgozni senkinek. Beszámíthatom a díjakat, beszámíthatom a munka és tárhely díjakat, megfelelően a szolgáltatóknak, nemzetközi árakon, ingyen munka helyett díjas munkát végezhetek, alkalmazottakkal..

Nem segítőkkel. Gondolom, akik szájukat jártatják, ezzel is tisztában vannak, csak nem gondoltak még bele.

Legyen ennyi mára... elég..


De szívesen leírok mindent.. Nem csak a készülő és  még mindig ki nem adott Botránykönyvben, de az egész kódokkal változott rendszerekben matematikailag is, informatikailag is lehet mindent vezetni, függetlenül etikai szintektől és jogi rendszerektől, vagy oktatási módszerektől.

Az talán aki nem végzett el vagy 9 féle módszert, inkább még üljön kicsit még a saját szájára rá, vagy értelmesen kezdjen  gondolkodni és kommunikálni!

Köszönöm!


LÖVEY-VARGA ÉVA FŐSZERKESZTŐ LAPTULAJONOS KIADÓ




Forrás: Ingyen háttérképek



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, hogy csak etikusan és nyomdafestéket tűrően írj a bejegyzésekhez megjegyzést!