Keresés ebben a blogban

2018. november 3., szombat

"Bácsalmástól a Parlamentig" - interjú Polgár Ernővel

"Bácsalmástól a Parlamentig" - interjú Polgár Ernővel


Polgár Ernő író, drámaíró, dramaturg a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült augusztus 20-án.
Hosszú, küzdelmes út vezetett Bácsalmástól a Parlamentig. A soknemzetiségű Bácsalmás akkor, magyarok, németek, délszlávok és zsidók békés kis települése volt, amikor a Szibériából hazatért Polgár Antal és Forró Margit házasságának második gyerekeként megszületett. A szegény magyar vidékén hamar megértette egy jó eszű zsidó gyerek, hogy az egyetlen dolog, ami az életben az övé maradhat az a tudás, ami a fejében van, amit senki nem vehet el tőle.
Amikor a hetvenes évek elején leérettségizett, már indult is tanulni Budapestre. A könyvtárszakra járó diák az Országos Széchenyi Könyvtárban kapott állást. Ezt követte az Országgyűlési Könyvtár, majd az Iparművészeti Múzeum könyvtárosa lett. Itt be is fejezhetnénk a történetet, de Polgár Ernő mindig vonzódott a színházhoz és ezért jelentkezett a Színház,- és Filmművészeti Főiskolára, dramaturg szakra. A legendás Ádám Ottó tanár úr fel is vette, és a diák az egyetem mellett állást kapott a Madách Színházban. A színház igaz szerelem volt, az itt eltöltött huszonöt év emlékeiből született a Színészek és Színésznők bűvöletében című könyve, amelyből a következő idézet származik:
"....A színház nem földi színtér! A Színház menedék. Csodák világa. Lehetsz ott királynő, császár és szolga, bohóc és kurtizán ott minden megtörténhet. Meghalhatsz. Újjászülethetsz. A színház: szerelem! Örökké tartó láz..."
1997-ben Polgár Ernőt meghívták a Színház- és Filmművészeti Főiskolára tanulmányi vezetőnek. Itt sem tétlenkedett, az akkor még főiskolai rangú intézményt sikerült egyetemi rangra emelniük, és emellett beindították a doktori képzést is. Az igazi fordulópontot 1998 hozta meg számára, amikor életében először az írásnak szentelhette idejét, ekkor lett szellemi szabadfoglalkozású író. Egymás után jelentek meg sikeres könyvei, miközben magánéletében súlyos veszteség érte, elvesztette feleségét, aki két gyerekének - Orsolya és Péter - anyja volt. Az asszony életéért való küzdelmüket írta meg az Egy asszony második élete című nagy sikerű regényében. Melyről Réz Pál így fogalmazott:
" ....izgalmas, megrázó, döbbenetes írás, két ember szövetségének és közös, nagy, reménytelen harcának szívszorító fölelevenítése..." A regényt több mint egy millió ember olvasta.
2002-ben a Magyar Írószövetség Prózai Szakosztályának elnöke lett, ahonnan később több író társával együtt kilépett és a Szépírók társasága alapító tagjaként programtervezővé választották. A digitális média területén a Blue Shop Online galéria és digitális kiadó vezetőjeként és a www.hun-info.hu online hírügynökség felügyelő bizottságának elnökeként dolgozott. Közben magánélete is kedvező fordulatot vett, ismét megnősült és megszületett harmadik gyermeke, Liza.
Amikor 1993-ban az Egy asszony második élete című könyvében a következő sorokat írta, még nem is sejtette a jövőt:
" ...Ha az élet elvesz Tőled valamit: mindig ad helyette mást. Ha keresed és kutatod: Legalább egy ösvényt, Melyen kijuthatsz sorsod szorításából, s a fény, mely mindig világít, mutatja Neked az utat: újra és újra átölel Téged...."
2006-tól a XIII. kerületi képviselő-testület MSZP-s frakciója és a Kulturális Bizottsága tagja, ma is az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottságban dolgozik. Sokat tesz a kerületi zsidó iskola véglegesítésért. A Szépírók társaságának tagjaként havonta nagy sikerű irodalmi esteket vezet az Újlipótvárosi Klub- Galériában.
Elmondhatjuk róla, hogy..... MTA-ösztöndíjas, 1982. Genfben ösztöndíjas, 1994. Soros-ösztöndíjas, 1998. Pro Renovanda Cultura Hungariae ösztöndíjas, 1999. IRKA-ösztöndíjas, 2000. Művészeti Akadémia ösztöndíjas.
Díjai:
1995 -ben Soros-díjat, 1997 -ben Magyar Köztársasági Érdemrendet, 2005-ben Bácsalmás díszpolgára lett, 2005-ben Nagy Lajos-díjat és most 2007 -ben Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét kapta tevékenysége elismeréseként.
Polgár Ernő életútja példa értékű lehet mindenki számára, mert ez a nehéz és hosszú út, arról szól, hogy szorgalommal, tanulással, fáradhatatlan küzdelemmel, hogyan lehet eljutni Bácsalmástól a Parlamentig.
Vajda Ildikó
Mazsihisz news

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, hogy csak etikusan és nyomdafestéket tűrően írj a bejegyzésekhez megjegyzést!