Keresés ebben a blogban

Tollforgató Irodalmi Lap Blog

Válogatások az Internetről.

A blogban pályázatokról, rendezvényekről, és hirdetésekről tájékozódhat, valamint zenét hallgathat, videót nézhet, és az interneten megjelent hivatalos műveket olvasgathatja. Ha folytatni akarja a mű olvasását, akkor kattintson a szöveg címére!

Az alsó sávban weboldalakat, videósávot, és híroldalakat talál!

A fő oldalunkat itt találhatja:

Az alkotásokat a tollforgato.lap@gmail.com és a tollforgato.lapcsoport@gmail.com címre várom! Köszönöm, hogy megtiszteled az olvasóidat az alkotásokkal, a türelmeddel és a tanításaiddal!

Keresd meg a jobb oldalon a rejtett linkű, vagy lent a középen látható Chat-falat! Beszélgess, vitatkozz irodalomról, művészetről, történelemről, régészetről, vagy írástörténetről, logikáról, másról oldalainkon!


Új aloldalaink nyíltak:

Látogass el új blogunkra is!


A fiók nem Adsense fiók, támogatókat keresek!

2010. május 4., kedd

Jóslási és bajelhárító rítusok az ókori Mezopotámiában

Bácskay András (1970) ókortörténész, az ELTE Történettudományi Doktori Iskolájának hallgatója. Kutatási területe az asszír-babilóni mágia és orvoslás.

A mezopotámiai vallás témaköre rendkívül szerteágazó, az alábbiakban ennek csupán két részterületével, a jóslási és a bajelhárító rítusokkal foglalkozom. A téma tárgyalását a mezopotámiai vallás tanulmányozása kapcsán két tényező indokolja, egyrészt az a tény, mely szerint a vallásra vonatkozó mezopotámiai szöveghagyomány döntő többségét a fenti két tevékenységhez kapcsolódó források teszik ki, másfelől pedig mivel úgy vélem, hogy a két tudományos „szakterület", illetve a jóslási és a bajelhárító rítusok közötti összefüggésrendszer bemutatása révén a mezopotámiai vallásos gondolkodás legfontosabb összetevőire világíthatunk rá. Az előbbi tényező, azaz hogy a jóslással, valamint a bajelhárító tevékenységgel kapcsolatos szövegek alkották - a lexikális tradícióhoz kötődő szövegek mellett - a nagy mezopotámiai ékírásos könyvtárak legnagyobb állományát, csupán azt jelzi, hogy a mezopotámiai írnoki-kulturális tradíciót írásban rögzítő és azt hagyományozó szellemi elit ezeket a szövegeket feltűnően nagy arányban sorolta az egymást követő generációk által megőrzendő szöveghagyományba. Ez a több száz éven keresztül tartó kanonizációs folyamat paragrafusok hosszan egymást követő sorát tartalmazó ómengyűjtemények, valamint bajelhárító gyűjtemények kialakulásához vezetett. A mindennapi élethez kapcsolódó forrásokból azonban az is kiderül, hogy az isteni előjelek kutatása, illetve a fenyegető veszedelem elhárítása - az istenek kultusza mellett - a mezopotámiai vallásos gondolkodás legfontosabb részét képezte.

(...)

http://www.szabir.com/data/files/File/156/Bacskay_Mezopotamia_joslas.pdf

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, hogy csak etikusan és nyomdafestéket tűrően írj a bejegyzésekhez megjegyzést!