Keresés ebben a blogban

2010. január 20., szerda

Chris Rea

Február elején hazánkba látogat Chris Rea, az olyan mérföldköveket jelentő lemezek gazdája, mint az 1989-es The Road To Hell , vagy az 1991-es Auberge. Az olasz származású zenész mindkét lemeze elsőként debütált anno a Nagy-Brittaniában és azóta is megkérdőjelezhetetlen népszerűségnek örvendenek világszerte. A több, mint 30 millió eladott lemezt jegyző előadó egy vadonat új számmal jelentkezik 2009 szeptemberében. A csak digitálisan és bakelit lemezen megjelenő "Come So Far, Yet Still So Far To Go" nem csak egy hamarosan megjelenő dupla cd-s válogatáslemez nevét, hanem egy teljes turné nevét is adja. A válogatáslemez Middlesbrough egyik leghíresebb szülöttének eddigi életművén vezeti majd végig a hallgatót, a kezdetektől egészen máig. A kiadvány nem kizárólag a hanganyag miatt lesz különleges, hanem azért is, mert Chris Rea saját kezűleg készített festményei is megjelennek majd a borítóban. A már említett címadó dal mellett 2009 decemberében még egy új balladával, a Valenitno-val is készül az énekes. Mivel egyre több friss számmal jelentkezik az angol művész végre új stúdióalbummal is megörvendezteti rajongóit, melynek felvételei 2010-ben kezdődnek.

Hogy pontosan milyen anyaggal készül majd most Chris azt nem tudhatjuk, de valószínűleg azon az úton megy majd tovább, amit 2001-es hasnyálmirigy-gyulladásából való felépülése után kijelölt magának. Miután túlélte azt a roppant rizikós műtét, ahol ugyanannyi esély volt túlélésére, mint a sikertelen kimenetelre, az angol zenész elhatározta, hogy visszatér blues gyökereihez. Ez az elhatározás teljesen új irányba terelte a zenei világát. A 2005-ös Blue Guitars például egy 11 cd-s csomag, melyen 137 blues hatású dal található, amiket a művész mindössze 18 hónap alatt rögzített. A lemezborítók csak úgy, mint a legújabb válogatásán, saját festményei alapján készültek. A 2001 és 2005 között született lemezei szintén egy ősibb blues világot idéznek, úgy mint a 2002-es Dancing Down The Stony Road , a 2003-as Hofner Blue Notes, vagy a 2004-es The Blue Jukebox.

A 2005-ös Blue Guitars után Chris Rea ismét szünetet tartott. 2008-ban azonban újra visszatért egy több cd-s, 38 dalt tartalmazó albummal, ami a The Return Of The Fabulous Hofner Blue Notes címet viselte.

Az azóta is töretlenül alkotó angol muzsikus most számot vet eddigi életművével, amit a Rea rajongók egy hamarosan megjelenő válogatáslemezen, valamint az erre felépített koncertek programján keresztül élhetnek át. A budapesti koncerten tehát az összes Chris Rea klasszikus felcsendül majd, valamint egy-két eddig még élőben soha nem hallott számot is élvezhetünk. A kétségtelenül rendhagyó itthoni koncert minden Chris Rea zenéjét szerető embernek kihagyhatatlan program lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, hogy csak etikusan és nyomdafestéket tűrően írj a bejegyzésekhez megjegyzést!