Keresés ebben a blogban

2010. január 14., csütörtök

Szíved a kezemben tartottam

Szíved a kezemben tartottam

Megjelent Papp Lajos szívsebész újabb kötete




Valami csoda történt 2009. december 15-énBudapesten a Testnevelési Főiskola aulájában azon az estén, ahol Papp Lajos professzor legújabb kötetét mutatta be Csókay András idegsebész, illetve beszélt küzdelmes pályafutásáról maga a szerző. A ma már világhírű professzor természetes mosollyal közölte hallgatóságával, hogy több itt ülő ember szívét a kezében tartotta. Milyen jó „forgatókönyv”szerint beszél a prof – gondolhatta volna bárki, ám hamarosan rá kellett döbbennünk: itt és most magáról az életről, annak titkáról hallunk megrázó, döbbenetes és csodás történeteket.

„Mielőtt belekezdenék szent munkámba, meggyógyítani a Te teremtményedet, hozzád fohászkodom, a Te magasságos székedhez, hogy adj nekem erőt, bátorságot, energiát, hogy munkámat teljes hittel végezhessem…” –hallhattuk Majmonidesz, Az orvos imája című versét Takács Bence tolmácsolásában, melyet Papp professzor is szívesen elimádkozott az egyes műtétek előtt. Ezen a csodás esten megtudhattuk, az orvos-tudománynak nincs határa, s a szívműtét nélkülözhetetlen Mestere maga Jézus. Ezen az estén közénk szállt a szeretet, hallani lehetett a csönd erejét, az egykori műtött és életben maradó emberek hallatlan ragaszkodását professzorukhoz..

Csókay András, aki az agysebészet területén ugyanolyan magaslatokra jutott, mint barátja Papp Lajos a szívműtétek terén, elmondta, hogyan kell megküzdenie naponta az idegenszívű kórházi vezetéssel. Példaként említette, hogy amikor 155 festményt kiállítottak a Szent János Kórházban, a vezetőség próbálta levetetni vele a keresztény ihletettségű képeket a falról. Csókay Andrásnak ebben a pillanatban az jutott eszébe, vajon mit tenne helyében Papp professzor? Majd a telefonhívásig el sem jutott, máris tudta, hogy a képeknek a helyükön kell maradniuk. Barsi Balázs ferences szerzetes is ebben erősítette meg őt, így azóta kerüli a találkozást a főnökével, de a képek fenn maradtak és vigaszt nyújtanak a betegeknek.

Papp Lajos lírai vallomásában elmondta, a könyvet tavaly kezdte írni, amikor abbahagyta élete nagy hivatását, a műtétek elvégzését, hisz abban a tömegmészárlásban, mely a jelenlegi egészségügyi politikát jellemzi, nem vehetett részt. A könyv fájdalomból íródott, ám aki kézbe veszi, nem tudja letenni, hisz életmentő műtétekről, csodás élethelyzetekről szólnak az egyes történetek.

Aki a kötetet elolvassa, valóban belepillanthat a szív titkaiba. – Több itt ülő ember szívét a kezemben tartottam– mondta Papp Lajos minden pátosz nélkül, az ember mégis beleborzongott e kijelentésébe. Nem az a nagy dolog, amikor a szívet lehűtjük, hisz varrni, vágni mindenki tud. Az a nagy csoda, amikor a szívet újraindítjuk. Szívünk az egyetlen szervünk, mely nem pihen, nem állhat meg egy pillanatra sem – hangsúlyozta az előadó.

Papp Lajos, aki több száz ember életét mentette meg, ő maga is a vágókés alá került. A Jóisten kegyelméből őt is nyitott szívműtéttel operálta legkedvesebb tanítványa 2006. október 18-án.

Papp Lajos ma már a magyarság fennmaradásáért küzd Előadásában hangsúlyozta: – A magyar nem pusztító nép. Azért kaptuk a magyar nyelv csodáját, hogy tanítsuk és szeressük az embereket. Ha nem nyitjuk ki a szívünket a másik felé, belehalunk. Kárpát-medencénknek csodálatos a tája, klímája, édesvízi világhatalom vagyunk. Mégis sok a depressziós és szívbeteg Hazánkban. A virágvasárnaptól nagypéntekig, Csodák és tragédiák életemben című kötetből megtudhatjuk: az egyetemi évek ideje alatt, hogyan tiltották ki politikai okoból Magyarország összes egyeteméről, hogyan lett uránbányász, majd mégis csoda folytán, hogyan került az Orr- Fül és Gége-klinikára, majd onnan az egyetemre. Érdekes, megjósolta édesanyjának egy cigányasszony, hogy belőle neves professzor lesz. Nem abból, hanem ebből… Ebből lesz professzor. Az édesanya először ugyanis a testvérre gondolt, de a javas-asszony az ifjú Papp Lajosra tette a kezét, aki kegyelemteljes Karácsonyt kívánt hallgatóságának, azzal az intelemmel, hogy idén ne engedjük el Krisztust!

A csodás és tragikus történeteket tartalmazó kötet aKairosz Kiadó gondozásában jelent meg. Ára 2900 Ft.

Frigyesy Ágnes

A szerző felvételeivel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, hogy csak etikusan és nyomdafestéket tűrően írj a bejegyzésekhez megjegyzést!