Keresés ebben a blogban

2010. január 29., péntek

Régészeti feltárás Margatban (PPKE)


Régészeti feltárás Margatban

2009. december 3.

Margat keresztes várát 2007 óta a PPKE arab tanszékének oktatója Major Balázs vezetésével tárja fel egy magyar és szíriai szakemberekből és diákokból álló régészeti misszió.

"Aki megtekintette, azt mondja, soha nem látott ehhez foghatót."

"Minden embernek két hazája van, a szülőföldje és Szíria"
utalt André Parrot a Louvre egykori igazgatója a közel-keleti ország páratlan kulturális örökségére. Szíria területén alakultak ki az első állandó emberi települések, itt kezdődött az élelemtermelés, itt találták fel az emberiség első ABC írását és az ország tengerparti régiójában állnak a legnagyobb és legépebb keresztes várak. Ezek közül is a legmonumentálisabb Margat vára, melyet 2007 óta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem arab tanszékének oktatója Major Balázs vezetésével tár fel egy magyar és szíriai szakemberekből és diákokból álló régészeti misszió.

A helyi törzsek által 1062 körül alapított vár 1118 környékén került keresztes kézbe 1140-től pedig az Antiochiai hercegség legbefolyásosabb családjának a Mazoir-oknak lett a családi székhelye. Tőlük vette meg 1187-ben a Johannita lovagrend, a középkori Európa egyik legjelentősebb nemzetközi szervezete, mely Margatot a Szentföld legnagyobb keresztes várává építette ki. Az új keresztes központ középkori látogatói közt volt Oroszlánszívű Richárd angol és II. András magyar király is és ez utóbbi Margatban kelt oklevele elrendelte, hogy a királyság sójövedelmeiből jelentős évjáradékot küldessék a várnak. A tengerpart melletti kihalt vulkáni kúpon elterülő hat hektárnyi erődítés nemcsak a johannita lovagok várát, hanem egy egész középkori várost is magába foglalt, amely kiváló lehetőséget kínál a középkori civil élet tanulmányozására is.

A PPKE szíriai koncesszióját képező margati kutatás egy összetett, sokféle tudományágat felvonultató kutatási program, melynek célja, hogy a lehető legteljesebb képet kapjuk az egykori erőd és város történetéről, életéről és anyagi kultúrájáról. A régészeti feltárás mellett ezért építészettörténeti és művészettörténeti kutatás, építészeti felmérés és rekonstrukciós program, geofizikai és geológiai kutatások, archaeozoológiai tanulmányok és néprajzi adatgyűjtési programok is folynak. Az előkerült gazdag tárgyi emlékanyagot szakrestaurátorok konzerválják és egészítik ki, a középkori falfelületeket freskórestaurátorok kutatják. A terepi munka mellett egész évben folyik az anyag magyarországi feldolgozása és a kintről hozott anyagminták laboratóriumi vizsgálata. A kiterjedt kutatási program hazai és nemzetközi elismertségét jól mutatja, hogy a PPKE vezette programhoz számos neves magyarországi és külföldi szakintézmény és egyetem kutatója csatlakozott a mai kor igényeinek megfelelő egyedülálló interdiszciplináris műhelyet teremtve.

A PPKE szíriai régészeti missziója egyik legfontosabb feladatának a kutatással egybekötött oktatási tevékenységet tekinti és célja, hogy minél több egyetemi hallgatónk vehessen részt a misszió kinti és itthoni munkájában. A kiérkező hallgatók egyetemi szakjaiktól függetlenül részt vehetnek minden, őket érdeklő kutatási témában, így a szíriai terepmunka és az itthoni feldolgozás során egyetemistáinknak egyedülálló lehetősége nyílik, hogy a sajátjuktól eltérő szakterületek kiváló kutatóival folyó közös munka révén más diszciplínákba is belelássanak és a csapatmunka során elsajátítsák azok szemléletmódját, módszereit. A kinti terepmunka emellett lehetőséget nyújt a szíriai és más külföldi egyetemek diákjaival történő megismerkedésre és a misszió által szervezett hétvégi túrák biztosítják, hogy minden résztvevő megismerje Szíria egyedülálló építészeti és kulturális örökségét.

Az eddigi legfontosabb eredmények:
- a johannita belső vár egykori káptalantermének, konyhájának és refektóriumának megtalálása és feltárása
- a vár eddig ismeretlen lakónegyedeinek feltárása, mely megváltoztatta a szentföldi lakáskultúráról eddig kialakított képet
- a világ legnagyobb keresztes freskóciklusainak felfedezése a várkápolnában
- a középkori város legrangosabb épületegyüttese feltárásának megkezdése
- több mint két tucat magyar egyetemi hallgató részvétele a szíriai terepi munkákban
- számos konferencia előadás, szakpublikáció, film a misszió munkájáról

A Szíriai-Magyar Régészeti Misszió munkáiról szóló soron következő filmek az alábbi időpontokban kerülnek vetítésre:

Duna Televízió – Szerelmes Földrajz: Szíria-Margat (35 perc)
December 5. 17:00
December 10. 14:20
December 14. 14:20

MTV: Margat Lovagjai (50 perc)
December 24. 17:00 MTV1
December 25. 11:08 MTV2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, hogy csak etikusan és nyomdafestéket tűrően írj a bejegyzésekhez megjegyzést!