Keresés ebben a blogban

Tollforgató Irodalmi Lap Blog

Válogatások az Internetről.

A blogban pályázatokról, rendezvényekről, és hirdetésekről tájékozódhat, valamint zenét hallgathat, videót nézhet, és az interneten megjelent hivatalos műveket olvasgathatja. Ha folytatni akarja a mű olvasását, akkor kattintson a szöveg címére!

Az alsó sávban weboldalakat, videósávot, és híroldalakat talál!

A fő oldalunkat itt találhatja:

Az alkotásokat a tollforgato.lap@gmail.com és a tollforgato.lapcsoport@gmail.com címre várom! Köszönöm, hogy megtiszteled az olvasóidat az alkotásokkal, a türelmeddel és a tanításaiddal!

Keresd meg a jobb oldalon a rejtett linkű, vagy lent a középen látható Chat-falat! Beszélgess, vitatkozz irodalomról, művészetről, történelemről, régészetről, vagy írástörténetről, logikáról, másról oldalainkon!


Új aloldalaink nyíltak:

Látogass el új blogunkra is!


A fiók nem Adsense fiók, támogatókat keresek!

2010. február 28., vasárnap

35 ÉVE HALT MEG NÉMETH LÁSZLÓ

Duna Televízió ( Duna Tv ) A világ magyarságának televíziója [w...
Téma: Németh Lászlóra emlékezünk
Feladás dátuma: február 25., 12:09
Üzenet szövege
35 ÉVE HALT MEG NÉMETH LÁSZLÓ

Iszony

Az Iszony Németh László talán legsikeresebb, de legnehezebben született regénye. Jóllehet egy francia kritikus azt írta, olyan, mintha egy éjszaka alatt íródott volna, írója valójában hosszú évekig vajúdott vele. Még 1942-ben Móricz Zsigmond bíztatására, folytatásokban kezdte el írni a Kelet népében, s csak 1947-ben fejezte be. Ha nehezen is született a regény, Kárász Nelli a magyar irodalom egyik legtökéletesebben ábrázolt nőalakja, akit az ember nem felejt el. Az Iszony lélektani rajzának lényege Németh László szerint: ”az érzékenység és a kiválóság szenvedése a közönségesség zsíros ujjai alatt.”
Hintsch György nem könnyű feladatra vállalkozott a történet megfilmesítésekor, bár maga a történet könnyen elmesélhető: egy gazdatiszt lánya apja halála után belecsúszik egy kedve ellen való házasságba. Nem tudja megszeretni férjét, sőt valóságosan iszonyodni kezd tőle. Nelli férje gyilkosa lesz, s csak amikor kiszabadul a házasság poklából, képes megszeretni kislányát is. Ez bizony a lélek birodalma, amit csak egészen kiváló színészi játékkal lehet még csak megsejtetni is. Drahota Andreát, Kállai Ferencet, Kiss Manyit, Páger Antalt, Latinovits Zoltánt láthatjuk a főbb szerepekben. Hegyi Barnabás a legjobb operatőr díját kapta a négy és fél évtizede forgatott filmért.

A film vetítésével a 35 éve elhunyt íróra emlékezik a Duna Televízió március 2-án, este 20 órakor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, hogy csak etikusan és nyomdafestéket tűrően írj a bejegyzésekhez megjegyzést!