Keresés ebben a blogban

2010. február 14., vasárnap

Hargittay Emil: Pozsonyban bejelentették Pázmány sírhelyének megtalálását (PPKE)

Pozsonyban bejelentették Pázmány sírhelyének megtalálását

2010. február 4. | Hargittay Emil

2010. január 23-án jelentették be Pozsonyban, hogy megtalálták Pázmány Péter sírját a Szent Márton székesegyházban.

Emléktábla a dómban Pázmány, Lippay és Széchenyi érsekek nyughelyéről (1710)„Testemet pompa nélkül, egyszerűen kívánom eltakaríttatni”

A kutatás szervezője Jozef Hal’kó atya a dóm káplánja egy 2010. január 29-i interjúban elmondta, hogy a főoltár előtti területen egy jeltelen, zárt, bejárat nélküli sírkamra lett Pázmány végső nyughelye, s ide temették el Lippay György érseket is. A sírbolt teljes feltárása még hónapokig eltarthat.

Azt eddig is tudtuk, hogy Pázmányt a magyar királyok koronázási templomában, a Szent Márton dómban helyezték örök nyugalomra, hiszen ennek előkészületeiről ő maga gondoskodott a halálát (1637. március 19.) megelőző esztendőkben. A mostani bejelentést évekig tartó kutatás előzte meg 2004 óta. Akkor kerültem kapcsolatba Hal’ko atyával és 2004-ben magam is bejártam a dóm két kriptáját, melyek közül az egyik (a Pálffy család kriptája) Pázmány most feltalált sírkamrája szomszédságában van. A sírhelyre vonatkozó kutatások ekkor indultak meg tehát a régebbi nyomtatott források és kézirattári dokumentumok feltárásával és összegzésével.

A korábbi kutatások legfontosabbika volt Knauz Nándor 1859-es régészeti feltárása, mely alkalommal ő már bejutott Pázmány sírkamrájába és azonosította Pázmány és Lippay földi maradványait, bár teljes pontossággal nem jelölte meg a sírhelyet. A Pázmány temetéséről is fennmaradt dokumentumok ismertetésétől és elemzésétől kezdve az újabb adatokig sikerült feldolgozni és kiadni a legfontosabb szövegeket néhány évvel ezelőtt. Ez a – szlovák nyelven is megjelent – tanulmány és dokumentumgyűjtemény (2006-2007) már tartalmazza a dóm alaprajzát, amelyen a sírhely valószínűsíthető helyét meg tudtuk jelölni. Egyelőre még semmilyen szakmai részletről nincs tudomásunk hivatalosan, s fontos lenne, hogy a kutatás ezeket is nyilvánosságra tárja.

Az említett interjúban elhangzott az, hogy a kutatások befejeztével méltó módon lesz megjelölve Pázmány sírhelye, hogy bárki, aki a dómba látogat, tudja, hogy hol nyugszik a magyar katolikus egyház- és irodalomtörténet valamint történelem egyik kiemelkedő alakja. Módot ad erre az is, hogy 1710 óta a templom szentélyében több emlékmű ad hírt Pázmányról, s most ezek felé is több figyelem fordulhat.

A korábbi kutatások alapján az is nyilvánvaló, hogy a dóm alatt több tucat egyházi és történelmi nagyság sírhelye sejthető, s jó lenne, ha a nagyközönség erről is tudomást szerezhetne mielőbb. Jelképes értékű, hogy a fontos hírről a Pázmány által alapított nagyszombati egyetem megalapításának 375. évfordulóján szerezhettünk tudomást.


Tanárunk és cikkünk szerzője a Duna Televízió Térkép című műsorában nyilatkozott Pázmány Péter sírhelyének megtalálásáról és a feltárást megelőző kutatómunkáról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, hogy csak etikusan és nyomdafestéket tűrően írj a bejegyzésekhez megjegyzést!