Keresés ebben a blogban

Tollforgató Irodalmi Lap Blog

Válogatások az Internetről.

A blogban pályázatokról, rendezvényekről, és hirdetésekről tájékozódhat, valamint zenét hallgathat, videót nézhet, és az interneten megjelent hivatalos műveket olvasgathatja. Ha folytatni akarja a mű olvasását, akkor kattintson a szöveg címére!

Az alsó sávban weboldalakat, videósávot, és híroldalakat talál!

A fő oldalunkat itt találhatja:

Az alkotásokat a tollforgato.lap@gmail.com és a tollforgato.lapcsoport@gmail.com címre várom! Köszönöm, hogy megtiszteled az olvasóidat az alkotásokkal, a türelmeddel és a tanításaiddal!

Keresd meg a jobb oldalon a rejtett linkű, vagy lent a középen látható Chat-falat! Beszélgess, vitatkozz irodalomról, művészetről, történelemről, régészetről, vagy írástörténetről, logikáról, másról oldalainkon!


Új aloldalaink nyíltak:

Látogass el új blogunkra is!


A fiók nem Adsense fiók, támogatókat keresek!

2010. február 6., szombat

Bessenyei Ferenc (MEK)

Bessenyei Ferenc

(Hódmezővásárhely, 1919. febr. 10.– ): színész. A szegedi Városi Színházban kezdte pályáját 1940-ben, 1942-től a Miskolci Nemzeti, 1945–1950 között a Szegedi Nemzeti, ill. a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt. 1950-től a Nemzeti, 1963-tól a Madách Színház, 1967-től ismét a Nemzeti, 1973–1980 között újból a Madách Színház művésze. 1980-ban ismét a Nemzeti Színházhoz szerződött, ahonnan 1981-ben ment nyugdíjba. Azóta szerepekre szerződik. Mintegy ötven filmben, tvj.-ban volt főszereplő. Orgánuma, szuggesztív egyénisége, elementáris erejű szerepformálása kitűnően érvényesül klasszikus hősök megformálásában színpadon és filmen egyaránt. Repertoárján a tragikus és komikus szerepek egyaránt megtalálhatók. Az ötvenes, hatvanas években meghatározó helye volt a m. színművészetben. Kossuth-díjas (1953, 1955), érdemes, (1954) és kiváló művész (1970). F.Sz. Peer Gynt (Ibsen); Bánk bán (Katona J.); Cyrano (Rostand: Cyrano de Bergerac); Asztrov doktor (Csehov: Ványa bácsi); Galilei (Németh L.); Othello (Sh.); Falstaff (Sh.: A windsori víg nők); Ádám (Madách I.: Az ember tragédiája); Kossuth (Illyés Gy.: Fáklyaláng); Fegya (L. Tolsztoj: Élő holttest); Tevje (Bock: Hegedűs a háztetőn); Beutler (Dürrenmatt: A fizikusok);János mester (Márai S.: A kassai polgárok).

BESSENYEI FERENC –

BESSENYEI FERENC – Othello (Sh.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, hogy csak etikusan és nyomdafestéket tűrően írj a bejegyzésekhez megjegyzést!