Keresés ebben a blogban

2010. február 10., szerda

A BESZÉDHEZ ÉRTENI HATALOM

A BESZÉDHEZ ÉRTENI HATALOM
Jelenlegi és volt kommunikációs- és kampányigazgatók, beszédírók és nyelvészek állnak katedrára, hogy a Magyar Író Akadémia márciusban induló Közéleti beszédíró mesterkurzusán oktassák a beszédírás mesterségét.
A meggyõzésnek, a hatásos kommunikációnak mára hatalmas szakirodalma alakult ki. Ma már szinte minden nagyobb társadalmi, politikai, civil és profitorientált szervezet alkalmaz beszédírókat, és a gyakorlati szakemberek tapasztalataira ezen a területen kiemelten nagy szükség van. A Magyar Író Akadémia olyan államilag elismert felnõttképzést indít, amely célul tûzte ki, hogy hallgatóit professzionális beszédírókká képezi. Az itt végzett szakemberek, nem csak a saját maguk számára lesznek képesek beszédet írni, hanem elsajátítják azokat a szakmai eszközöket, melyekkel megbízóik számára is hatásos beszédeket írhatnak.
A mesterek: Aczél Petra, Balázs Géza, Bencze Lóránt, Bozóki András, Gyulai Attila, Gyurkovics Tamás, Molnár-Bánffy Kata, Novák Tamás, Síklaki István, Wermer András.
A mesterkurzus egyik szemináriumvezetõje Aczél Petra így foglalta össze a foglalkozások lényegét: „Minden jó kurzus elsõ, hosszú fázisa, hogy felismerem a hibákat. Jön egy rácsodálkozó, felismerõ szakasza az ismereteknek, és ebbõl meríti aztán az ember az önkritikus, reflexív magatartást, a valódi tanulás épülése elkezdõdik.” 2008-2009-ben 155-en szereztek államilag elismert tanúsítványt hazánkban a Közéleti beszédíró mesterkurzuson. Az eltelt idõ óta számos hallgató már saját vállalkozásaként vállalja beszédek írását.
Boldog beszédíró - a Népszabadság cikke a Magyar Író Akadémia végzett hallgatójáról
BÕVEBB INFORMÁCIÓK A MESTERKURZUSRÓL >>>Telefon: 06 1 266 – 7601Mobil: 06 20 338 0352
Kiknek szól a mesterkurzus?
1. politikusoknak és politikai pályára készülõknekA politikusok egyik legfontosabb „munkaeszköze” a beszéd. Akár napi rendszerességgel is nyilvános beszédeket kell mondaniuk a legkülönbözobb témájú eseményeken, más-más közönségnek. A hiteles és hatásos beszéd létkérdés minden politikus számára, nem csak a kampányidõszakban. Ezeknek a beszédeknek a hitelesség mellett hatniuk is kell közönségükre, hisz ennek segítségével igyekszik a politikus meggyõzni a publikumot a maga igazáról. Érdemes hát elsajátítani a meggyõzõ beszéd mechanizmusát, hogy azt akár napi szinten is hatékonyan alkalmazni tudja.
2. önkormányzatok és kormányzati hivatalok vezetõinek és kommunikátorainakA polgármestereknek és a közigazgatásban dolgozó vezetõknek akár napi rendszerességgel kell nyilvános beszédeket mondaniuk a legkülönbözõbb témájú eseményeken, más-más összetételû közönség elõtt. Ezeket a szónoki feladatokat készítik elõ azok a beszédírók,akik a háttérben dolgoznak. A vezetõk számára létkérdés, hogy aki a beszédeiket írja, maximálisan azonosulni tudjon a kívánt üzenettel, illetve a beszédet megrendelõ személyiségével, annak érdekében, hogy az írott szöveg elmondva is hiteles legyen.
3. kommunikációs pályára készülõknekA túltelített kommunikációs pályán megkönnyíti az elhelyezkedést ez a specializált tudás. Nagyobb cégek, társadalmi, politikai, civil vagy profitorientált szervezetek kommunikációs vagy sajtóosztályain nagy szükség van profi beszédírókra. Intézményesített keretek között, a felsõoktatásban csak elvétve van közéleti beszédíró képzés, és ott sem azok a szakemberek tanítanak, akik jelenleg ezen a területen az élvonalban dolgoznak. Ezt a hiányt pótolja a Magyar Író Akadémia közéleti beszédíró mesterkurzusa, amelyen a szakterület legjobbjai osztják meg gyakorlati tapasztalataikat, és adnak mintákat a késõbb helyükbe lépõ fiataloknak.
4. oktatási intézményvezetõknekAz intézményvezetõk feladatai közé tartozik az ünnepi beszédek tartása, szakmai konferenciákon, hivatalos eseményeken való felszólalás, de a munkatársaknak tartott értekezleteken is naponta szerepelni kell. A tanárképzés mégsem helyez elegendõ hangsúlyt arra, hogy segítséget nyújtson a beszédírás technikájának elsajátításához. Ezért sokszor kellemetlen teher az iskolaigazgatókon, hogy ezekre az eseményekre is felkészüljenek. Megkönnyíti az iskolaigazgatók szónoki feladatainak teljesítését, ha a beszédírás professzionális mûvelõitõl kapnak jól hasznosítható technikákat a szövegek elkészítéséhez.
5. cégvezetõknekA cégvezetõknek mindennapi munkájuk során számos partnerrel kell kapcsolatba lépniük, nyilvánosan szerepelniük. A nyilvános szereplések mellett ugyanígy meghatározzák a cég mûködését a munkatársak számára tartott értekezletek és ünnepi beszédek is. Míg nagyobb cégek esetében a kommunikációs osztály munkatársai készítik elõ a beszédeket a cégvezetõk számára, addig a kisebb vállalkozások esetében ez a feladat magára a vezetõre hárul. A felsõoktatás kommunikációs képzéseibõl azonban mind a mai napig hiányzik a beszédírás oktatása, így a kommunikációs szakemberek többnyire saját tapasztalataik, illetve minták alapján sajátítják el ezt a mesterséget. A Magyar Író Akadémia közéleti beszédíró mesterkurzusán hatékonyan alkalmazható technikákat kaphat minden cégvezetõ és kommunikációs szakember a terület professzionális mûvelõitõl.
6. érdekvédelmi- és szakszervezetek vezetõinek, kommunikátorainakSok esetben kell a civil közösségek képviselõinek, az érdekvédelmi- és szakszervezetek vezetõinek nyilvános beszédeket mondaniuk annak érdekében, hogy álláspontjuk érvényesülhessen. Ezeknek a beszédeknek hatásosaknak kell lenniük, hiszen legtöbb esetben a maguk igazáról kell gyõzködniük hallgatóságukat, egyúttal cselekvésre is buzdítani õket. Ezért érdemes elsajátítani a hatásos beszéd megírásának „titkát”, hogy azt a késõbbiekben valaki akár napi szinten is hatékonyan alkalmazni tudja.
7. ügyvédeknekAz ügyvédi pályán az érvényesüléshez elengedhetetlen a kitûnõ kommunikációs képesség. Ennek ellenére a jogi egyetemek egyike sem foglalkozik kellõ mértékben az ügyvédjelöltek beszédírói és szónoki képességeinek fejlesztésével. Ezt a hiányt minden pályakezdõnek, vagy már gyakorló ügyvédnek pótolnia kell egyetemi tanulmányain túl.
8. újságíróknak és szerkesztõknekAzoknak, akik még jobban meg akarják érteni politikai beszédek mögötti motivációt, olvasni akarnak a sorok között, vagy egyszerûen csak több lábon kívánnak állni.
9. pr vagy politikai kommunikációval foglalkozó cégek munkatársainak, kommunikációs vezetõknek, szóvivõknek, sajtókapcsolati munkatársaknakHogy még hatékonyabban és még tudatosabban használják a nyilvános beszédeket a kommunikációban.
A Magyar Író Akadémia Közéleti beszédíró mesterkurzusárólingyenes tájékoztatót és jelentkezési lapot igényelhet itt>>>
További információkért forduljon hozzánk bizalommal az alábbi elérhetõségek valamelyikén:Karsai Edit: 06 1 266 7601; 06 20 338 0352, beszediro@iroakademia.huBencsik Tünde: 06 20 339 9044 Fax: 06 1 266 7603Web: www.iroakademia.hu
Nyilvántartási szám: 01-0793-04 / Intézmény-akkreditációs lajstromszám: AL-1160 / Program-akkreditációs lajstromszám: PL-2034

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, hogy csak etikusan és nyomdafestéket tűrően írj a bejegyzésekhez megjegyzést!