Keresés ebben a blogban

Tollforgató Irodalmi Lap Blog

Válogatások az Internetről.

A blogban pályázatokról, rendezvényekről, és hirdetésekről tájékozódhat, valamint zenét hallgathat, videót nézhet, és az interneten megjelent hivatalos műveket olvasgathatja. Ha folytatni akarja a mű olvasását, akkor kattintson a szöveg címére!

Az alsó sávban weboldalakat, videósávot, és híroldalakat talál!

A fő oldalunkat itt találhatja:

Az alkotásokat a tollforgato.lap@gmail.com és a tollforgato.lapcsoport@gmail.com címre várom! Köszönöm, hogy megtiszteled az olvasóidat az alkotásokkal, a türelmeddel és a tanításaiddal!

Keresd meg a jobb oldalon a rejtett linkű, vagy lent a középen látható Chat-falat! Beszélgess, vitatkozz irodalomról, művészetről, történelemről, régészetről, vagy írástörténetről, logikáról, másról oldalainkon!


Új aloldalaink nyíltak:

Látogass el új blogunkra is!


A fiók nem Adsense fiók, támogatókat keresek!

2010. április 18., vasárnap

Budapesti Történeti Múzeum - Aquincumi Múzeum


Budapesti Történeti Múzeum - Aquincumi Múzeum


(Budapest)

2010.04.16. - 2011.03.31.
Van új a föld alatt... - Válogatás a 2009. év legszebb ásatási leleteiből


Fejdísz aranylemezkékkel, gyöngysorok, nyak- és karperecek, kardok, óriási, díszes ruhakapcsolótű, római kori síremlék és bronz szobor, avar libatojások: csak néhány tárgy abból a közel kétszázból, amely a BTM Aquincumi Múzeumának immár 14. alkalommal megrendezésre kerülő kiállításán látható lesz 2010. április 15-től. Az előző év legszebb ásatási leleteit felvonultató bemutatón ez alkalommal az ős- és római kori tárgyakon túl a Budapesti Történeti Múzeum frissen feltárt középkori leletanyaga is képviselteti magát.

Az Intézmény a - gazdasági válság ellenére - a 2009. év folyamán ismét közel 40 régészeti ásatást és megfigyelést végzett beruházásokhoz kapcsolódóan a főváros területén. Ezek közül kiemelkedik az M0 körgyűrű déli szakaszán, több ponton végzett kutatás, amely közel négyezer év régészeti leleteit hozta felszínre: bronzkori, szkíta, szarmata, avar és Árpád kori temetkezéseket, településmaradványokat.

A Hajógyári szigeten tavaly is folytatódott a feltárás, itt egy középkori uradalmi központ maradványai kerültek elő - érdekes leletanyaggal. A római kori Aquincum temetőinek feltárásai során edények, ékszerek kerültek elő, ezeket szintén bemutatjuk. A kiállítás külön érdekességei lesznek a különböző korú sírok rekonstrukciói, illetve egy egészben kiemelt szkíta, kettős csontvázas sír, amely eredeti állapotában tekinthető meg.

A 2009. évi fővárosi ásatások ismét bizonyították, hogy "van új a föld alatt": Budapest régészeti öröksége igen gazdag és minden évben tartogat meglepetéseket nemcsak a szakma, hanem a nagyközönség számára is.További információk:
Budapesti Történeti Múzeum - Aquincumi Múzeum
1031 - Budapest
Szentendrei út 135.
Nyitva tartás: XI.1-IV.14.: K-V 10-16 (Romkert zárva, csak a Szentendrei út 135. alatt álló múzeumépület látogatható)
IV.15-IV.30.: K-V 10-17 (Romkert 9 órától)
V.1-IX.30.: K-V 10-18 (Romkert 9 órától)
X.1-X.31.: K-V 10-17
Tel.: +36 (1)250-1650
aquincum.budapest@museum.hu
aquincum@aquincum.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, hogy csak etikusan és nyomdafestéket tűrően írj a bejegyzésekhez megjegyzést!