Keresés ebben a blogban

2010. április 18., vasárnap

Műemléki Világnap 2010 - "Rejtett kincseink" jegyében

Erről is lemaradtunk! Nem volt meg a megfelelő hírverése:

Pályázat


Műemléki Világnap 2010 - "Rejtett kincseink" jegyében

Kiíró: Műemlékek Nemzeti Gondnoksága
Kinek szól:
műemlék templomok, várak, kastélyok, ódon borospincék, történelmi városrészek és műemlékfürdők üzemeltetői
Határidő: 2010.03.14.

Műemlék templomok, várak, kastélyok, ódon borospincék, történelmi városrészek, műemlékfürdők üzemeltetőinek csatlakozását várjuk, amelyek vállalják, hogy 110 Ft-os jelképes belépődíjjal vagy díjmentesen megnyitják kapuikat a Műemléki Világnapon.

Időpont: 2010. április 17-18.

Az akciónappal a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága mint főszervező és ötletgazda hagyományt kíván teremteni, hogy a Műemléki Világnap - amelyet eddig csak a műemlékes szakma ünnepelt - mindenki ünnepévé váljon, amikor érdemes útra kelni és megnézni a régmúlt korok építészeti örökségét, ezek közül is főleg a kisebb, kevésbé ismert, ám ugyanolyan műemléki értéket hordozó emlékanyagokat.

Felhívásunkhoz 2009-ben több mint 200 műemlék, kiállítóhely, múzeum csatlakozott, és nyitotta meg kapuit országszerte díjmentesen a látogatók előtt április 18-án, a Műemléki Világnapon. Az akciónapon szálláskedvezmények is várták a látogatókat: majd 250 szállás kínálta kedvezménnyel szolgáltatásait.

2009-ben a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága kezdeményezéséhez a Magyar Turizmus Zrt. is csatlakozott, és a Kulturális Turizmus Éve szlogenjének - "Itthon láss csodát!" - eleget téve az ország számos rejtett kincsét népszerűsítette. Ennek köszönhetően olyan műemlékek kerültek reflektorfénybe, melyek jelentős műemléki értéket képviselnek, ám kevésbé felkapott turisztikai célpontok.

Az akció sikerén felbuzdulva a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága 2010-ben is meghirdeti "Rejtett kincseink" jegyében a Műemléki Világnapot.

Várjuk azon műemlékek üzemeltetőinek jelentkezését, akik vállalják, hogy az április 17-18-i hétvége egyik vagy mindkét napján díjmentesen vagy 110 Ft-os jelképes belépődíjjal fogadják a látogatókat. Az elmúlt év tapasztalata alapján javasoljuk, hogy az akciónapon az érdeklődők ne csupán megnézhessék az épületeket, hanem annak műemléki érdekességeit szakvezető segítségével is megismerhessék.

2010-ben kiemelten szeretnénk felhívni a figyelmet az Árpád-kori templomokra és az évszázados borospincékre. Újdonságként szeretnénk bevonni az akciónapba azokat a műemlékfürdőket is, ahol épületbejáró túrákat tudnak biztosítani az érdeklődőknek.


A csatlakozó műemlékekről a mellékelt adatlapot kérjük kitölteni és elküldeni word formátumban a bereginagy@yahoo.com e-mail címre.

A jelentkezési adatlap kitöltése mellett kérjük, csatoljanak egy 4-5 mondatos leírást és 1-2 db fotót (legalább 800 pixel széles méretben) is.

Jelentkezési határidő: 2010. március 14.

További információ: +36 (20) 400-1347


A látnivalók mellett olyan partnereket is keresünk, amelyek - csatlakozva az akcióhoz - április 15-16-17-ét magába foglalóan kedvezményes szállással várják a vendégeket. A Magyar Turizmus Zrt. a "Fesztiválok Éve" keretében várja a szálláshelyek jelentkezését.

A csatlakozásról a részletes információt, illetve a jelentkezési lapot ahttp://itthon.hu/szakmai-oldalak/felhivasok-palyazatok/muemleki-vilagnap link alatt találják meg az érdeklődők.

A beérkezett ajánlatok a http://www.itthon.hu Kedvezményes ajánlatok menüpontjában és a http://www.nemzetimuemlek.hu honlapon jelennek meg.

A szálláshelyek csatlakozásával kapcsolatos szakmai kérdésekben a +36 (1) 488-8747-es telefonszámon vagy a fesztivalokeve@itthon.hu e-mail címen kérhetnek felvilágosítást.

A "Műemléki Világnapon" résztvevőkről teljes adatbázis készül, amely a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (http://www.nemzetimuemlek.hu) honlapján, illetve a Magyar Turizmus Zrt. (http://www.itthon.hu) honlapján lesz látható. Az akciónap és a résztvevők népszerűsítése továbbá a március-április hónapban napilapokban (válogatás az akciónap kínálatából) valósul meg.


A Műemléki Világnap apropóján külön felhívást is kezdeményezünk, hogy segíthessünk a veszélyeztetett műemlékeken!

Képeslapot (emléklapot) adunk ki, mely megvásárlásával az adományozó hozzájárulhat egy különlegesen értékes és egyedülálló műemlék, a tornaszentandrási árpád kori műemléktemplom homlokzatjavítási munkáinak elvégzéséhez! A képeslap-árusításból és az adományokból befolyt pénzösszeget egy elkülönített számlára utaljuk! Az elvégzett munkáról folyamatosan beszámolunk, többek közt a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága honlapján is!




További információ:

Műemlékek Nemzeti Gondnoksága
Cím: 1014 Budapest, Dísz tér 15.
Tel.: +36 (1) 202-6288
mag@mag.hu
http://www.nemzetimuemlek.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, hogy csak etikusan és nyomdafestéket tűrően írj a bejegyzésekhez megjegyzést!