Keresés ebben a blogban

2010. április 8., csütörtök

Költészet napi programok a kultúra fővárosában

Költészet napi programok a kultúra fővárosában

József Attila születésnapja, április 11-e a Magyar Költészet Napja. Ez alkalomból Európa Kulturális Fővárosában több helyszínen emlékeznek meg a költőről, többek között Ficsku Pál vagy éppen Kardos-Horváth János. Kihirdetik a 100 Pécsről írodott költemény-verseny eredményét is, a győztes műveket ismert színészek olvassák föl.

Április 11-e József Attila születésnapja, a halála után ünnepeltté vált zseniális költő életútját kisgyermekkora óta váratlan veszteségek, lelki traumák, különös fordulatok szegélyezték. Egyéni szenvedéseiből egyetemes érvényű költészetet teremtett, évtizedek óta az ő tiszteletére ünnepeljük április 11-én a Költészet Napját.

A Költészet Napjának ünneplése április 8-án, csütörtök este hatkor kezdődik a Pécsi Ifjúsági Házban. A Pécsi Fiatal Írók Alkotó körének műsora után a kortárs irodalom rangos képviselői olvasnak fel saját műveikből - Erdős Virág, Ficsku Pál, Király Levente, Tábor Ádám -, illetve beszélnek a költészetről, József Attiláról. A maratoninak ígérkező estet Kardos-Horváth János zenész (Kaukázus) és Babiczky Tibor költő zárja közös műsorukkal.

Április 11-én 10 órától a pécsi Szivárvány Gyermekházban P.I.Sz.T. / Költészet Napi Szavalóversenyt rendez a Jelenkor Irodalmi és Művészeti Folyóirat Szerkesztősége, a Pécsi Ifjúsági Központ, a Kultúrá-Ért Kulturális Értékközvetítő Alapítvány, az Apolló Kulturális Egyesület és a Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola közösen középiskolás diákoknak.

A Jelenkor Alapítvány a Művészetek és Irodalom Házával együttműködésben - a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa Program keretében - Sólyom KatalinJászai Mari-díjas színművész ötletét felkarolva hozta létre azt a civil programsorozatot, amelynek célja a legszebb, legnépszerűbb „pécsi vers" kiválasztása mind az irodalmár szakma, mind a pécsi polgárok bevonásával.

Egy háromfős szakmai kuratórium (Jankovits László, Nagy Imre, Ágoston Zoltán) kiválasztott 100 emblematikus, pécsi kötődésű költeményt Janus Pannoniustól napjainkig. A költemények valódi zsűrije azonban a pécsi lakosság. Minden érdeklődő polgár április 5-ig szavazhatott az Interneten, személyesen vagy postai úton a 100 közzétett alkotás közül a neki leginkább tetsző versekre. Az így kiválasztott legszebb költeményeket a Költészet Napja programsorozathoz kapcsolódva április 12-én 19 órától adja elő Dunai Tamás,Kézdy György, Kiss Mari és Sólyom Katalin egy gálaműsor keretében az Művészetek és Irodalom Házában. A projekt címadója és egyben fővédnökeBertók László Kossuth-díjas költő.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, hogy csak etikusan és nyomdafestéket tűrően írj a bejegyzésekhez megjegyzést!